Pařížské metro
Restaurace a jídlo všeobecně je ve Francii pravým gurmánským zážitkem. Snad každý zná už i u nás rozšířené snídaňové pečivo croissant nebo křupavou bagetu přímo vytaženou z pece.
Kromě francouzských specialit a výjmečných lahůdek, si lze v restauraci objednat i jídla z arabské, thajské nebo indické kuchyně. Skutečná delikatesa je pak kachna s omáčkou, humr á la vanille a další pokrmy s mořskými plody např. slávky a ústřice. Nechybí ani zvěřina, kanec a všechny druhy mas. Ze sýrů jsou za nejlepší považovány Brie de Melun a Brei de Meaux a Coulommiers. K velkým přednostem všech Francouzů patří kvalitní a chutné víno. Vyhlášenou pařížskou čokoládovnou jsou obchody Jeana Paula Hevina, kde i přes vysoké ceny se Vám nákup voňavé dobroty vyplatí.
Restaurace si můžete vybrat podle typu – exkluzivní (La Tour d´Argent 15, Lucas-Carton 9), klasika (La Gaudriole, Galerie Montpensier, Lapérousse 51, Brasserie Flo 7), vegetariánské (Aquarius a Piccolo Teatro, Le Grenier de Notre-Dame) nebo levnější (Latinská čtvrť, P´tit Gavroche 15, Le Loft 95). V restauracích se objednává jídlo „Le Menu“ (pevně sestavené za levnější cenu) nebo á la carte (podle výběru hosta). Nezapomeňte si povšimnout zda v lístku je uvedeno spropitné (SC = v ceně, SNC = bez obsluhy). Zpravidla se počítá spropitné na 12-15 % z ceny.